Pelastakaa Lapset etsii lisää lomakoteja

Maailmanlaajuiset kriisit ovat näkyneet Suomessa nuorten ja lasten heikentyneenä hyvinvointina. Pelastakaa Lapset muistuttaa, että lapsilla on oikeus leikkiin ja huolettomaan lapsuuteen. Kesällä 2022 järjestön vapaaehtoiset lomakodit avaavat jälleen ovensa. Uusia perheitä kaivataan mukaan tukemaan lapsia.

Lukuisat selvitykset, kuten Sosiaali- ja terveysministeriön koronatyöryhmän raportit ja Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen Ääni 2021 -selvitys ovat tuoneet esille, että koronakriisi on erityisesti koetellut lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä. Koronapandemian hellittäessä huolta puolestaan aiheuttaa Ukrainan kriisi. Koronakriisi on vaikeuttanut myös monien vanhempien elämää lomautuksien ja epätyypillisten työolosuhteiden myötä.

”Tiedämme, että lapset ja nuoret ovat kärsineet, kokeneet yksinäisyyttä, ja heidän hyvinvointinsa on huonontunut koronapandemian aikana. Nyt lapsille ja nuorille pitää tarjota hyviä kokemuksia, aikuisten tukea ja aikaa sekä ihan tavallista ja turvallista lapsen elämää. Lapset ovat oikeutettuja siihen huolimatta epävakaasta maailmantilanteesta”, muistuttaa Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.

 

Lapset kaipaavat tavallista, turvallista yhdessäoloa

Pelastakaa Lapset hakee juuri nyt valtakunnallisesti lisää lomakoteja tukemaan haastavassa tilanteessa olevia lapsia ja perheitä Suomessa.

Järjestön valmentamat vapaaehtoiset lomakodit tarjoavat lapsille turvallista yhdessäoloa ja huolenpitoa muutamasta päivästä viikkoon sekä antavat samalla lapsen vanhemmille tilaisuuden hengähtää ja kerätä voimavaroja. Lomakotien tavoitteena on toimia varhaisena tukena haastavassa tilanteessa oleville perheille. Toiminta on tarkoitettu erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille, joilla ei ole mahdollista muutoin järjestää lapselle lomaa tai perheille, joilla ei ole läheisten tukiverkostoa.

“Lomakodeiksi tarvitaan aivan tavallisia perheitä ja aikuisia, jotka ovat valmiita tarjoamaan lapselle lomanviettopaikan kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Lomakotina toimiminen ei edellytä mitään erityistaitoja, vaan pienet tavalliset kesäiset puuhat jättävät usein lapsille parhaan muiston. Ihan tavallinen leikki ja turvallinen yhdessäolo on lasten kehitykselle tärkeää erityisesti vaikeiden aikojen keskellä”, painottaa Tulensalo.

 

Lomakotitoimintaa jo yli 70 vuotta

Pelastakaa Lapset on järjestänyt lomakotitoimintaa Suomessa jo vuodesta 1949 alkaen, jolloin maassa elettiin vaikeaa ja työntäyteistä, sodanjälkeistä jälleenrakennuksen aikakautta. Lapsille haluttiin lomakotitoiminnan avulla tarjota mahdollisuus viettää lomaa turvallisessa ympäristössä leikkien ja maaseudun tavalliseen arkeen osallistuen.Toiminta tukee lapsen oikeutta lepoon ja vapaa-aikaan.

 

Lisätietoa lomakotitoiminnasta: https://www.pelastakaalapset.fi/tukea-lapsille-ja-perheille/lomakodit/

 

Lisätiedot ja vapaaehtoisten lomakotien haastattelupyynnöt:   

Mira Ahlstedt, viestinnän asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 308 89 32 mira.ahlstedt@pelastakaalapset.fi

 

Lisätietoja toiminnasta:

Hanna Tulensalo, kehittämispäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 564 0835 hanna.tulensalo@pelastakaalapset.fi